Odżywiona psychika w IPs

 

W piątek 11 maja w naszym Instytucie odbyła się Konferencja Naukowa przebiegająca pod hasłem „Odżywiona psychika, czyli związki zdrowego stylu życia ze zdrowiem psychicznym”. Konferencja zorganizowana została przez Studenckie Koło Naukowe Psychologii Odżywiania i Psychodietetyki PONAD, działające przy Instytucie Psychologii pod opieką dr Bianki Lewandowskiej. Wydarzenie zgromadziło liczną grupę  zainteresowanych osób, które miały sposobność wysłuchania niezwykle ciekawych prelekcji, podejmujących m. in. tematykę związków złego odżywiania z ryzykiem zaburzeń psychicznych, uważności w odżywianiu czy technik relaksacji.

Konferencję zainaugurowała dr Bianka Lewandowska, która wygłosiła wykład  "Elementy zdrowego stylu życia wspierające proces terapii zaburzeń zdrowia psychicznego”. W dalszej kolejności referaty przedstawili: mgr Dorota Silarska („Problemy metaboliczne jako uwarunkowania zaburzeń zdrowia psychicznego”), Urszula Mijakoska  („Diet coaching we wdrażaniu zdrowego stylu życia”), Tomasz Kryszczyński („Po co nam mindfulness?”) oraz przedstawicielka naszego Instytutu dr Alina Żurek („Aktywny tryb życia w profilaktyce zdrowia psychicznego”). Ponadto odbył się panel dyskusyjny „W szponach zdrowej żywności, czyli gdy zdrowy tryb życia staje się obsesją” z udziałem dr Bianki Lewandowskiej, dr Małgorzaty Włodarczyk, Urszuli Mijakoskiej oraz studentek - inicjatorki wydarzenia, założycielki i przewodniczącej Koła - Aleksandry Sandurskiej i Marty Lenart, członkini Koła. Dużą frekwencją i zainteresowaniem cieszyły się również warsztaty prowadzone przez dr Katarzynę Salamon - Krakowską („Rozwijanie świadomości ciała – metoda Feldenkraisa”) i naszego studenta Mikołaja Zarzyckiego („Poizometryczna relaksacja mięśni jako forma profilaktyki”). Na zakończenie uczestnicy mogli też wziąć udział w warsztacie, który poprowadził Tomasz Kryszczyński („Wprowadzenie do mindfulness. Podstawowe ćwiczenia rozwijające mindfulness w programie Mindfulness Based Stress Reduction”).

Podczas konferencji był oczywiście czas na przerwę kawową, podczas której można było skosztować m.in. ciasta marchewkowego, muffinek ze szpinakiem, jaglanych trufli  kokosowych czy tofurnika. Przerwa kawowa została połączona z sesją posterową.

Fotorelację z wydarzenia przygotowała Anna Randak (SKN PONAD).

 

Serdecznie gratulujemy inicjatywy i życzymy kolejnych równie udanych przedsięwzięć!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26