IPs gospodarzem dyskusji o marnowaniu jedzenia

 

17 grudnia w naszym Instytucie odbyła się dyskusja wokół problemu marnowania jedzenia. Poruszane były kwestie przyczyn i konsekwencji marnowania żywności, ze szczególnym wskazaniem na koszty związane z degradacją środowiska naturalnego, niedożywieniem ludności w niektórych częściach świata oraz zmian klimatycznych.

 

jedzenie1

 

jedzenie2

 

W spotkaniu wzięli udział Agnieszka Maniewska, wrocławska aktywistka, koordynatorka inicjatywy Foodsharing Wrocław, której celem jest ułatwienie dzielenia się jedzeniem wśród mieszkańców Wrocławia, Orestes Kowalski (znany jako Everyday Hero), aktywista i twórca internetowy, propagujący m. in. zagadnienia związane ze środowiskiem, prawami zwierząt i efektywnym altruizmem oraz Tomasz Szuba, przedsiębiorca, założyciel firmy Venturis HoReCa, która zajmuje się monitorowaniem i ograniczaniem marnowania jedzenia w branży gastronomicznej. Inicjatorem i moderatorem wydarzenia był nasz doktorant mgr Michał Misiak.

 

jedzednie3

 

jedzenie4

Całość spotkania obejrzeć można pod linkiem: https://soundcloud.com/micha-misiak-806601148/marnowanie-jedzenia-dyskusja?fbclid=IwAR1mfZ6Re4h_Cl0PenLpii99asUGbnD695WP6-Bs3wtbJ1f1StAi1bPMY8M

Zdjęcia ze spotkania można znaleźć na stronie: https://angelikamarcioch.passgallery.com/-marnowaniejedzenia/gallery

Dziękujemy!

 

Zdj. Angelika Marcioch