Pracownia Badań Nad Węchem I Smakiem
Pracownia Badań Nad Węchem I Smakiem została stworzona w naszym Instytucie przez dr Agnieszkę Sorokowską. Prowadzone są w niej badania naukowe nad komunikacją olfaktoryczną (węchową) u ludzi, a także preferencjami smakowymi i węchowymi. Dr Sorokowska wraz z dr Anną Oleszkiewicz oraz innymi pracownikami, doktorantami i studentami prowadzą różnorodne badania, m.in. na temat percepcji węchowej osób niewidomych, spostrzegania zapachów i smaków w różnych kulturach, czy też odbioru bodźców węchowych i smakowych w paradygmacie neuropsychologicznym (przy użyciu specjalistycznych testów węchowych i smakowych, oraz sprzętów takich jak funkcjonalny rezonans magnetyczny i EEG). Wśród najciekawszych wyników badań prowadzonych w naszym Labie wymienić można na przykład to, że człowiek jest w stanie z pewną dozą trafności oceniać osobowość nieznajomej osoby po zapachu, że niewidomi nie mają lepszych zdolności węchowych od osób widzących, fakt iż zapachy jedzenia w specyficzny sposób pobudzają układ nagrody, oraz że preferencje do smaków podstawowych nie są uniwersalne kulturowo.