O studiach
Jak donosi FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa), podaż żywności na jednego mieszkańca wzrosła od około 2 200 kcal na dzień we wczesnych latach sześćdziesiątych do 3 370 kcal obecnie w krajach europejskich. W dobie nadmiernej konsumpcji kluczowe wydaje się zrozumienie jaką funkcję pełni jedzenie oraz w jaki sposób można pomóc osobom mającym trudności z własnymi nawykami i zachowaniami żywieniowymi. Z uwagi na znaczące zainteresowanie zarówno zasadami zdrowego odżywiania się, jak i nieustannym wzrostem licznych chorób dietozależnych oraz zaburzeń odżywiania istnieje duże zapotrzebowanie społeczne i edukacyjne na studia podyplomowe z zakresu PSYCHODIETETYKI. Zajęcia prowadzone są w oparciu o najnowszą literaturę światową przez wybitnej klasy specjalistów.
Z uwagi na rosnącą zapadalność na zaburzenia odżywiania takie jak jadłowstręt psychiczny, bulimia czy ortoreksja oraz z powodu narastającego problemu nadwagi i otyłości w naszym społeczeństwie istnieje ogromne zapotrzebowanie na specjalistów w stosunkowo młodej dziedzinie jaką jest psychodietetyka.
Istnieje bardzo duże zapotrzebowanie społeczne i edukacyjne na tego typu studia podyplomowe. Poza tym uzyskanie kompetencji w tym zakresie może pozytywnie wpłynąć na pozycję nowych specjalistów z zakresu psychodietetyki na rynku pracy. Proponowane studia stanowią odpowiedź na powyższe zapotrzebowanie zapewniając kompleksowe i rzetelne przygotowanie specjalistów z tego zakresu.
Słuchacze zdobędą kompleksową wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii. Zaznajomią się z najnowszymi wynikami badań dotyczącymi interakcji między lekami a żywnością, relacji pomiędzy jedzeniem a emocjami, a także metodami leczenia otyłości. Poznają podstawy prawa medycznego oraz zdrowia publicznego.
Dzięki zajęciom warsztatowym nabędą praktyczne umiejętności w zakresie tworzenia programów edukacji żywieniowej i profilaktyki żywienia. Poznają metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
Dowiedzą się jak skutecznie komunikować się z pacjentem i udzielić mu pomocy psychologicznej. Nauczą się elementarnych technik poznawczo-behawioralnych wykorzystywanych w pracy z osobami z różnymi nawykami żywieniowymi oraz przejawiającymi zaburzenia odżywiania.
Interdyscyplinarny program studiów (bloki tematyczne z obszaru medycyny, dietetyki, psychologii i kultury fizycznej) daje szansę na rozwój i podniesienie kompetencji zawodowych oraz możliwość wykorzystania ich w pracy własnej, a także ze specjalistami z innych dziedzin.
Wiedza i umiejętności nabyte w trakcie studiów będą pomocne zarówno w prowadzeniu praktyki prywatnej, jak i pracy w placówkach opieki zdrowotnej.
Interdyscyplinarny program studiów podyplomowych psychodietetyka daje słuchaczom możliwość zdobycia i poszerzenia wiedzy na temat:
- wpływu wyborów żywieniowych i stylu jedzenia na (nie)prawidłowe zachowania zdrowotne;
- podstawowych celów działania w obszarze ochrony zdrowia publicznego;
- fizjologii wysiłku fizycznego;
- health literacy (szeroko pojętej świadomości zdrowotnej człowieka);
- aplikacji służących profilaktyce zdrowia, monitorowaniu parametrów zdrowotnych (e-Health i m-Health);
- wskazań do stosowania suplementów diety;
- etiopatogenezy zaburzeń odżywiania i otyłości oraz specyfiki funkcjonowania osób z zachowaniami ortorektycznymi;
- psychologicznych aspektów głodu i sytości a także determinantów wyborów żywieniowych;
- chorób dietozależnych;
- metod pracy w zakresie żywienia różnych grup (np. dzieci, kobiet w ciąży, sportowców) oraz pacjentów (np. choroby układu krążenia, układu pokarmowego, cukrzyca);
-
różnorodnych programów leczenia otyłości (m.in. The PEACH™ program,
The IDEFICS study); - regulacji prawnych zawodu dietetyka w Polsce i Europie oraz Kodeksu Etyki Zawodowej Dietetyka.
Pozwala także na opanowanie umiejętności dotyczących:
- wykorzystania metod psychologicznych w pracy w obszarze psychodietetyki;
- skutecznego oddziaływania na zmianę zachowań w zakresie żywienia;
- interdyscyplinarnego ujęcia (medycznego, dietetycznego i psychologicznego) otyłości i sposobów jej leczenia;
- kompetencji komunikacyjnych w pracy z pacjentem (zastosowania odpowiednich narzędzi komunikacyjnych w zależności od sytuacji klinicznej i psychologicznej pacjenta);
- przygotowywania programów profilaktycznych i edukacyjnych w zakresie żywienia;
- zaproponowania formy treningu dla pacjenta/klienta;
- zastosowania interwencji psychodietetycznych w pracy z osobami odchudzającymi się;
-
doboru odpowiednich technik i narzędzi dialogu motywującego w pracy
nad zmianą nawyków żywieniowych; -
zastosowania wybranych technik poznawczych i/lub behawioralnych adekwatnie
do potrzeb pacjenta/klienta.
Program studiów trwa dwa semestry nauki i zakłada 205 godzin zajęć. Łączna liczba punktów ECTS: 60.
Semestr I
L.P. |
Nazwa przedmiotu |
Liczba |
Forma |
Forma |
Punkty ECTS |
1. |
Podstawy żywienia i dietetyki człowieka |
39 |
W, Sem, Wr |
Zaliczenie |
9 |
2. |
Zdrowie publiczne |
10 |
W, Wr |
Zaliczenie |
5 |
3. |
Edukacja, prewencja i profilaktyka żywienia |
34 |
W, Sem, Wr |
Zaliczenie |
9 |
4. |
Postępowanie medyczne |
16 |
W, Wr |
Zaliczenie |
6 |
Razem |
99 |
|
29 |
Semestr II
L.P. |
Nazwa przedmiotu |
Liczba |
Forma |
Forma |
Punkty ECTS |
1. |
Aktywność fizyczna |
20 |
Wr |
Zaliczenie |
8 |
2. |
Psychologia jedzenia |
15 |
W, Wr |
Zaliczenie |
6 |
3. |
Patologia jedzenia |
25 |
W, Wr |
Zaliczenie |
8 |
4. |
Praktyczne metody pracy w obszarze psychodietetyki |
46 |
Wr |
Zaliczenie |
9 |
Razem |
106 |
|
31 |
*Forma zajęć: W - wykład, Sem - seminarium, Wr - warsztat
3400 zł za semestr (opłatę można rozłożyć na nieoprocentowane raty).